Difficult Run Residence / Robert M. Gurney Architect

first_img United States CopyAbout this officeRobert M. Gurney ArchitectOfficeFollowProductsStoneConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentRenovationMcLeanHousesRefurbishmentRenovationUnited StatesPublished on March 28, 2015Cite: “Difficult Run Residence / Robert M. Gurney Architect” 28 Mar 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – FocusGlass3MInterior Finishes at U.S. Bank StadiumPartitionsSkyfoldMarkerboard Finish for Folding WallsFiber Cements / CementsSwisspearlFiber Cement Cladding Panels in B66 Business CenterMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsSculptformClick-on Battens in WestConnex M8 JunctionPanels / Prefabricated AssembliesBruagBack-Ventilated Facades – CELLONTiles / Mosaic / GresiteMargresPorcelain Tiles – Linea CosmosGlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Porcelain StonewareApavisaSlabs – Wild ForestBulbs / SpotsAmbiance LumiereLighting – ZetaMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?Difficult Run 住宅 / Robert M. Gurney Architect是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses, Renovation•McLean, United States Phase 1 Contractor:Peterson & CollinsPhase 2 Contractor:Commonwealth Building & DesignEngineer:D. Anthony BealeProject Architect:John RiordanCity:McLeanCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Maxwell MacKenzie Architectural PhotographerRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornDoorsStudcoAccess Panels – AccessDorDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumText description provided by the architects. Located in Mclean, Virginia, this project is sited on a seven acre, steeply sloping, wooded lot bordering a stream and parkland trail, known as Difficult Run. The scope of work involved a complete renovation of an existing house, a substantial addition to the house, a new detached garage and guest house, and a comprehensive reorganization of the site.Save this picture!© Maxwell MacKenzie Architectural PhotographerThe pre-existing approach to the house involved a narrow, meandering driveway with limited parking space. Adjacent vegetation was overgrown, and in many places, severely reduced the amount of light entering the house. As part of the renovation, extensive on-site parking was required to accommodate large family and corporate gatherings. A limestone wall with a custom designed steel gate creates a threshold to the property. The new parking area and tree-lined approach to the house is delineated with a series of limestone and stacked slate walls arranged on axis to the house and rendered with differing paving materials. A new garage and guesthouse structure is located to further define the parking area and is organized around a large, mature Deodar Cedar tree. A stone wall with a water element is introduced opposite the main entry and extends this principal axis. Stone paths and stairways, corten steel walls, gabion stone walls, a swimming pool with an infinity edge, a reflecting pool, terraces and decks, and structured plantings continue to organize the site and provide an abundance of outdoor living spaces.Save this picture!© Maxwell MacKenzie Architectural PhotographerThe existing main structure, built in 1965, contained a series of interior and exterior spaces below a single, low-pitched roof with a ridgeline spanning diagonally above the orthogonally arranged spaces. An attached hexagonal volume contained the bedrooms. The space was wrapped in a muted palette of materials including dark flagstone flooring, gray stone walls and fireplaces, and dark wood walls and ceilings. This rendered existing interior spaces compartmentalized and dark, despite expanses of glass. In renovating the main house, all interior finishes were stripped, walls were removed, spaces were opened up and windows were enlarged and replaced, in an effort to reflect the light rather than absorb it. A series of small additions were implemented as required and located within the footprint of the existing roof. While the roof structure was retained, the ballast roofing was replaced with standing seam, terne coated stainless steel. In addition, the board and batten siding was supplanted with a combination of dry-stacked slate, stucco and limestone. The new window system is comprised of a custom steel curtain wall and steel windows with thin profiles. Interior finishes include Cambrian Cream stone and dark stained oak flooring, smoked oak, Wenge, Walnut and lacquered millwork, glass, and honed, polished, and hammered absolute black granite. Detailing is crisp and minimal with no trim, casing or baseboards.Save this picture!© Maxwell MacKenzie Architectural PhotographerThe new addition encompasses a large library, five bedrooms and bathrooms, an exercise room, media room, laundry room, and other support spaces. These new spaces are stacked vertically but descend, rather than ascend, minimizing the apparent size of the new structure as perceived upon entering the property, and to work within the steeply sloping topography. The rooftop of the addition extends the slightly sloping roofline of the existing house and folds up at the southern corner to capture light and to provide expansive views into the wooded landscape and stream below. Finishes and detailing continue the palette prescribed in the main house.Save this picture!After Floor PlanThe new garage accommodates three cars and the guesthouse includes two bedrooms. The massing and materials employed continue the language introduced at the main house.Save this picture!© Maxwell MacKenzie Architectural PhotographerThis is a large and comprehensive project that entails a total integration of site specific requirements, landscape components, a complete renovation of a substantial structure, a significant addition and a separate garage and guesthouse. The goal of this project was to incorporate all of these requirements in a cohesive, site responsive manner that provides integrated interior and exterior spaces sensitive to the land the project occupies.Save this picture!© Maxwell MacKenzie Architectural PhotographerProject gallerySee allShow lessChandigarh Under Siege: Le Corbusier’s Capitol Complex Threatened by Housing Develop…Architecture NewsBuilding Trust to Host Live Build Workshop in LaosArchitecture News Share Projects Difficult Run Residence / Robert M. Gurney ArchitectSave this projectSaveDifficult Run Residence / Robert M. Gurney Architect Save this picture!© Maxwell MacKenzie Architectural Photographer+ 43 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/613066/difficult-run-residence-robert-m-gurney-architect Clipboard Difficult Run Residence / Robert M. Gurney Architect ArchDailycenter_img Architects: Robert M. Gurney Architect Photographs Landscape Designer: Houses Lila Fendrick Landscape “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/613066/difficult-run-residence-robert-m-gurney-architect Clipboard “COPY” photographs:  Maxwell MacKenzie Architectural PhotographerPhotographs:  Maxwell MacKenzie Architectural Photographerlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *