The Linear House / Christos Pavlou Architecture

first_imgArchDaily Photographs Year:  Projects Architects: Christos Pavlou Architecture Area Area of this architecture project Save this picture!© Creative Photo Room+ 33Curated by Paula Pintos Share CopyAbout this officeChristos Pavlou ArchitectureOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesLimassolOn FacebookCyprusPublished on January 09, 2020Cite: “The Linear House / Christos Pavlou Architecture” 09 Jan 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodSiding Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialMetal PanelsDri-DesignMetal Panels – CopperIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingMembranesEffisusFaçade Protection – Breather+Metal PanelsPure + FreeFormCustom Metal Cladding – Legacy Fund 1 BuildingWood Boards / HPL PanelsInvestwoodWood Fiber Partition Walls – ValchromatDoorsLinvisibileLinvisibile FILO 10 Vertical Pivot Door | BrezzaSkylightsFAKROEnergy-efficient roof window FTT ThermoToilets / BidetsBritexToilets – Accessible Centurion PanMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream CopyHouses•Limassol, Cyprus Area:  520 m² Year Completion year of this architecture project The Linear House / Christos Pavlou Architecture ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/931494/the-linear-house-christos-pavlou-architecture Clipboard “COPY” Houses 2018 “COPY” Structural Engineer:Andreas CharalambousLandscape:Land Art Design GroupCity:LimassolCountry:CyprusMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Creative Photo RoomRecommended ProductsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)WoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. The project was inspired by the idea of Mediterranean scenery admiration towards the olive grove, vineyards, clear blue sky, breezy south to north orientation and seasonally changes throughout the year. The land and its environment together with the uneven topography of the site are taken as the structural principals in developing the concept of the house. Our proposal enhances the aesthetic character of the countryside and uses our intervention to nature as a backdrop to view the Mediterranean scenery.  We designed a simple, strong silhouette to provide the setting to frame and enjoy the surroundings. What particularly drew our attention was the linearity of the plantation surrounding the plot. It seemed as though nature was calling on us to follow the linearity model of the landscape and be part of its ecosystem.Save this picture!© Creative Photo RoomSave this picture!Ground Floor PlanSave this picture!© Creative Photo RoomAs a result, the architecture follows the lines of the surrounding vineyard landscape. The planning of the house is structured along a longitudinal axis running parallel to plantation but also coinciding with the best sun orientation, winds and views. A linear typology was chosen for the design, a concept that produces architecture of a series of spaces organized along a pathway. All spaces have a specific relationship with the outside through big openings that highlight the connection that the house establishes with nature. The concept develops in four levels. Living spaces on the ground, sleeping on the first floor, services and secondary facilities in the basement and a secluded roof terrace deck on the top level extends the living space offering stunning lookout to the long landscape views and sea. Save this picture!© Creative Photo RoomHouse and individual rooms act as in-between places and work as transitional spaces between inside and outside. Openly connected spaces, a 6 m double-height living room, rooms that flow to each other, glazed floors and bridges all maximize interior space and offering unobstructed views to gardens, pool, olive grove, and different floor levels. The landscape is appearing in the house in multiple guises with framed views creating a rich interior and improving the comfort and pleasure of the occupants. Large, small or micro openings searching outside capture and filter the Mediterranean light and landscape establishing a powerful relationship between people and nature and nature and building.Save this picture!© Creative Photo RoomSave this picture!Exploded Axonometric DiagramSave this picture!© Creative Photo RoomA sliding sun-blocking screen system made of expanded aluminum mesh panels covers the whole 27m length of the floor’s façade. It protects the interior from direct south sunlight reducing the amount of heat gains but in the winter panels may be slide back so that winter sun warms up the whole first floor and living room.  Sustainability and energy conservation is further considered by applying the stack and cross ventilation effects. The open stairwell connecting all floors from the cool basement to the warm clerestory of the roof garden creates a solar chimney effect. Furthermore, the pool-water as evaporates provides natural cooling effect throughout the living space during hot summer days. In addition, 38 photovoltaic panels were installed on the roof for heating /cooling and 8 solar panels to provide hot water.Save this picture!© Creative Photo RoomProject gallerySee allShow lessConcrete Villa Comano / DF_DCSelected ProjectsGrowing Space / STARSISSelected Projects Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/931494/the-linear-house-christos-pavlou-architecture Clipboard Lead Architects: The Linear House / Christos Pavlou ArchitectureSave this projectSaveThe Linear House / Christos Pavlou Architecture Cyprus Manufacturers: AutoDesk, NATUZZI, Rabel Aluminium Systems, Euroblind, Piperaris, Rabel Systems Envelope 3D, Ximula Flexible System Photographs:  Creative Photo Room Manufacturers Brands with products used in this architecture project Christos Pavloulast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *