The Cosmopolitan Building / BOGDAN & VAN BROECK

first_imgArchDaily Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/954567/the-cosmopolitan-building-bogdan-and-van-broeck Clipboard 2019 CopyAbout this officeBOGDAN & VAN BROECKOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsRefurbishmentRenovationBrusselBruxellesOn InstagramOn FacebookBelgiumPublished on January 07, 2021Cite: “The Cosmopolitan Building / BOGDAN & VAN BROECK” 07 Jan 2021. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?布鲁塞尔大都会大楼 / BOGDAN & VAN BROECK是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Save this picture!© Laurian Ghinitoiu+ 26Curated by Paula Pintos Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/954567/the-cosmopolitan-building-bogdan-and-van-broeck Clipboard Area:  16000 m² Year Completion year of this architecture project Year:  Architects: BOGDAN & VAN BROECK Area Area of this architecture project The Cosmopolitan Building / BOGDAN & VAN BROECKSave this projectSaveThe Cosmopolitan Building / BOGDAN & VAN BROECK CopyApartments, Renovation•Brussel, Belgium Photographs:  Laurian Ghinitoiu, Jeroen Verrecht, memymomDesign Team:L. Croegaert, M. Czvek, M. Lefeber, M. Pocuch, S. Poot, T. Rigby, D. Stefanescu, L. van Innis, T. WillemseClient :Besix RED, Avenue des Communautés 100, 1200 Woluwe-Saint-Lambert, BE
Structure :UTIL StruktuurstudiesTechniques :Concept ControlAcoustics :ASM AcousticsProject Management:CetimCity:BrusselCountry:BelgiumMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Laurian GhinitoiuRecommended ProductsPorcelain StonewareApavisaFloor Tiles – RegenerationKitchen Furniture / CountertopsEGGERSplashback PanelsEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedText description provided by the architects. At the Quai aux Pierres de Taille, a former quay of the no longer existing harbour of Brussels, surrounded by old warehouses and next to the Royal Flemish Theatre, a 60’s office tower rises above its neighbours. The style and scale of the construction contrast with the local urban fabric, but thanks to its perpendicular implantation to the street the tower remains discreet and often unnoticed. The project profoundly transformed this building into a mixed-use complex comprising 130 units divided in a variety of dwellings ranging from compact smart studios to generous 3 bedrooms apartments. Save this picture!© Jeroen VerrechtA drastic reduction in the number of parking spaces made it possible to clear the surroundings in order to offer a new visual and physical porosity through the block. In this urban context, delicate plants combined with large trees were planted as well as a tree in the underground car park that emerges via an opening in the upper deck. Save this picture!© Jeroen VerrechtThe linearity of the existing volume and the porosity of the site were reinforced by the creation of double-high V-shaped colonnades running along the ground floor and defining sheltered pedestrian circulation leading to the building’s main entrance. Above these colonnades, a lightweight white scaffold-like steel structure supports generous balconies. Movable perforated screens elegantly provide shading from the sun as well as protection from the wind. In the South-East corner of the site, a mid-rise housing block with 26 units was added continuing the street facade of Rue du Canal.Save this picture!© Jeroen VerrechtSave this picture!Floor plan level 2Save this picture!© Jeroen VerrechtThe project restores and reinforces the existing qualities of the site, it increases the number of housing units promoting a quality urban density in the heart of a mixed neighbourhood while encouraging soft mobility.Save this picture!© Jeroen VerrechtProject gallerySee allShow lessHindsight 2020: Chicago Design and Development in a Turbulent YearLectureThe Kitchenless Home: Co-Living and New InteriorsArticlesProject locationAddress:Arduinkaai 16, 1000 Brussel, BelgiumLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Belgium Photographs The Cosmopolitan Building / BOGDAN & VAN BROECK “COPY” Apartmentslast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *